Aanraken en voelen als communicatiemiddel

Wanneer je voor het eerst contct met iemand maakt, begint dat meestal met een woord van welkom, je kijkt elkaar aan en je geeft een hand.
Een ‘diepe’ hand maakt letterlijk indruk. Aanraken staat in de haptonomie niet uitsluitend voor aanraken met de hand. Ook als jouw ogen mij zien, kan mijn hart contact met jou maken.

Ben je bereid om op een andere manier naar jezelf en je omgeving te kijken? En wil je dit ‘aan den lijve’ ervaren en voelen?

Dit gaat als volgt:
Je ligt met ontbloot bovenlichaam op jouw buik op de behandelbank en ik raak jouw rug met mijn handen aan. Mijn handen kun je voelen omdat er een tastzintuig in heel jouw huid aanwezig is en zo kun je verbinding/contact maken met mijn handen. Je voelt mijn hand op jouw rug en daarbij nodig ik je uit om ‘door te voelen’ via mijn arm naar mijn schouder. Het bijzondere is dat als je zo ‘door voelt’, gaat de spanning in jouw lijf veranderen, de pijn verliest zijn scherpe kantjes en in je hoofd wordt het rustig.
Dit voelen doe je zonder dat jouw hoofd er met controlerende/analyserende gedachten aan te pas komt. Het gaat alleen om het voelen, ‘door voelen’ en in verbinding blijven met mijn handen.

Als je dat goed hebt gevoeld, ga ik een stapje verder en laat ik je voelen hoe sterk de verbinding is, ik pak je even heel stevig beet met mijn vingers. Ik voel de grens van weerstand want je krimpt wel even in elkaar van de pijn, je trekt je in jezelf terug. Dat doet iedereen. Daarna nodig ik je met mijn handen uit om voelend weer met mij in contact te komen en je zult ervaren dat zelfs bij een stevige aanpak jouw weerstand verdwijnt en jouw lichaam zich gaandeweg steeds meer ontspant, jouw huid krijgt een betere doorbloeding en je gaat soepeler bewegen. Je bent ongevoelig geworden voor kietelen, vooral aan je voetzolen. Je bent belastbaarder geworden.

Een haptotherapeut nodigt je uit om te voelen, wat je NU voelt. Je leert te vertrouwen op wat je hart je vertelt, ook al zegt jouw (denk)hoofd iets anders.
Het is, om een metafoor te gebruiken, alsof jouw gevoel een bril opzet, waardoor je duidelijker kunt voelen. Je gevoelszintuig is ‘aangezet’.
Als je mijn handen hebt gevoeld, zullen je eigen handen ook veranderen, dat je thuis kunt gaan toepassen. Als we ons gaan afstemmen op ons hart, kunnen harten met lekaar resoneren. Je gaat de wereld om je heen, de mensen, bepaalde situaties en binnen in jezelf anders zien, meer blij en liefdevol.