Wat is Haptotherapie?

Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Van het werkelijk in contact zijn met jezelf, jouw omgeving en de situatie waarin je je op dit moment bevindt.

Haptotherapie leert je voelen dat jouw lichaam jou heel veel vertelt over wat goed voor je voelt en wat juist niet goed voor jou voelt, zodat je daar naar kunt gaan handelen. Je kunt er meer op gaan vertrouwen dat jouw innerlijke kompas jou de goede richting op begeleidt en zo de juiste keuzes zult maken.

Tijdens een behandeling worden specifieke oefeningen gedaan waarbij de therapeut voelbaar maakt hoe, waar en wanneer je blokkeert, je je terughoudt of dat je je juist openstelt voor contact.

Haptotherapie gaat over het op gang brengen van een proces:
Het verbeteren van de overeenstemming tussen denken, bewust voelen en handelen, zodat wat je voelt de belangrijkste informatiebron wordt voor jouw handelen i.p.v. jouw gedachten of verwachtingen vanuit jouw omgeving.

Als haptotherapeut kan ik goed kijken, luisteren en voelen naar wat er in jouw lijf en hoofd omgaat. Mijn handen zijn hierbij mijn grootste informatiebron aangestuurd door mijn hoofd en hart.

Hoe?
Je wordt uitgenodigd om op jouw buik op de behandelbank te komen liggen. Zodra ik mijn handen op jouw rug leg, voel ik meestal direct waar de pijn en/of een blokkade is.

Als ik deze plek aanraak, komt er meestal verzet tegen deze aanraking omdat het niet prettig voelt – wat een heel natuurlijke reactie is!

Je zult dan ervaren dat juist door dit verzet de pijn heftiger wordt. Vervolgens nodig ik jou uit om naar mijn handen en naar de pijnlijke plek toe te voelen.

Nu zul je ervaren dat de pijn langzaam maar zeker voelbaar oplost en dat er meer beweging op die plek mogelijk is. Het wordt zacht wat maakt dat je je vrijer, blijer, warmer en lichter zult voelen.

Je kunt letterlijk weer in beweging!